cca před měsícem jsem si začal pohrávat s myšlenkou zkusit VŠ jinde než v ČR.
Něco o mě:
Nyní je mi 18 let, navštěvuji zdejší všeobecné gymnázium, prospívám s vyznamenáním, jsem ve třeťáku (za rok maturuji). Tudíž mám ještě 1,5 roku času a všude se píše, že už nyní bych měl začít s přípravou. Zaměřuju se na matematiku, fyziku a IT - tudíž by se mi líbila škola ve stylu ČVUT - FEL, či cokoliv s aplikovanými vědami.
Co se týče fyziky tak jsem se účastnil úspěšně i spousty olympiád, různých soustředěnní atp. Z koníčků například závodně hraji šachy (poměrně slušně) a závodně stolní tenis (to je spíš zábavně než závodně

Proč píšu? Chtěl bych vědět, zda mám vůbec nějakou šanci se na VŠ dostat. Zatím jsem si vytipoval dvě VŠ v USA. Samozřejmě cíle ty nejvyšší

Columbia University v NY a California institute of technology - LA - obojí engineering and applied science.
Moje situace: mám 1,5 roku - tedy ještě potřebný čas něco udělat. Kdybych věděl, že je to alespoň trochu reálné, podřídil bych tomu vše. Nejspíš bych začal tím, že bych zkontaktoval Fulbrightovu organizaci a tam se poradil jak začít a co dělat.
Pochopil jsem správně, že příjimačky se skládají v podstatě z testú TOEFL, SAT, eseje, doporučení, interview..atp? Tudíž není potřeba nikam jezdit a něco psát na místě jako u nás?
Další otázkou je moje angličtina. Učím se jí již 9. rokem. Na škole máme amerického lektora, takže jsem chodil i minulý rok soukromě na hodiny konverzace a tuto možnost mám i teď. Ale např.: v americkém seriálu rozumím většinou jen tak 50-60%. Trošku se tedy děsím nějakého pohovoru. Jak je TOEFL těžký? Může ho nějak rozumně zvládnout pouze gymplák, jako já (+ kdybych se intenzivně věnoval přípravám ještě celý rok)?
A poslední otázka jsou peníze. Koukal jsem že obě univerzity výše uvedené poskytují need based aid (což je pro mě asi nutnost). Z kolika % to tak pokryje náklady? Jaké jsou vůběc reálné náklady na 1 rok studia? Nejsem zrovna z movité rodiny. Do začátku bych mohl počítat tak s 300 000, což by se snad dalo pak dále řešit nějakou půjčkou. Jaké máte reálné měsíční náklady?
Přečetl jsem většinu příspěvků na tomto fóru a tak nějak se mi zdá, že většina z vás byla už např. rok na high school. Ptám se tedy, mám JÁ vůbec nějakou šanci? Rád bych slyšel tvrdou pravdu a realitu, jestli tomu mám věnovat plné úsilí. Je to takový můj sen, všichni okolo mi tvrdí, že je to naprostá utipe a někdo se tomu i směje. I přesto bych to rád zkusil. Přijde mi to jako ta nejlepší věc, co můžu v životě udělat.
Pokud jste to dočetli až sem, moc děkuji. Pokud mi pomůžete děkuji ještě víc