Dobrý den,
dnes jsem shodou okolností narazil na tento web, a nedá mi to se nezeptat na věc která mě teď "zajímá" nejvíce lidí, kteří ví o čem je řeč. Nejprve něco o sobě. Je mi 21 let, studuji v současné době na ČVUT (právě končím 2.rok) a zároveň také na VŠE ( končím 1. rok ). Mluvím plynule anglicky, učím se Španělsky, německy, začínám s ruštinou. Na ČVUT jsem se hlásil už s tím, že bych rád skrze školu vycestoval do zahraničí (USA vždy dominovala), protože na této škole je to opravdu velice jednoduché (zájem jenom o málo převyšuje nabídku). Po pročtení zpráv ze studií ze mě ale opadlo nadšení. To co jsem viděl v maturitním ročníku jako úžasné (párty, hromada volného času, "jednoduchý průchod"...) mě v současné situaci nijak neuspokojuje. Na VŠE jsem se přihlásil z důvodů nedostatečného vytížení na ČVUT, a také abych si rozšířil obzory směrem pryč z techniky do ekonomie. Tento krok zatím považuji za velice dobrý, studium na obou školách mi dává mnohé, i když mnohé bere (hlavně čas, co si budeme povídat). Přes to všechno ve mě neutuchá touha vydat se "za hranice všedních dní", nicméně v mých očích klesá atraktivita universit nabízených přímo školou (v rámci bilaterálních dohod). Začal jsem se proto zajímat o studium na "prestižnějších" školách, protože si myslím, že by jejich přínos byl zcela zásadní (a navíc bych nevypadnul z poměrně svižného tempa "aktivit", které mám teď nastavené.
Tady tedy následuje můj dotaz. Je pro čecha vůbec možné, dostat se třeba na MIT (budeme li se bavit o technickém vzdělání), případně na Columbia university/Yale/Harvard v případě humanitních oborů (ideálně ekonomie)? Pokud ano, jaké jsou podmínky? Školné je také docela zásadní faktor, je možné získat nějaké stipendium? Pokud ano, za jakých podmínek? A je možné vycestovat třeba pouze na rok/semestr, nebo je potřeba pro získání nějakého osvědčení odstudovat celé 4 roky? Děkuji za odpovědi, doufám, že alespoň někdo bude vědět alespoň nějaký bod Mějte se, s pozdravem Martin