apocalipta
Příspěvky: 1
Registrován: 08 kvě 2010, 12:54

Studium na "prestižní" univerzitě v USA

08 kvě 2010, 13:12

Dobrý den,
dnes jsem shodou okolností narazil na tento web, a nedá mi to se nezeptat na věc která mě teď "zajímá" nejvíce lidí, kteří ví o čem je řeč. Nejprve něco o sobě. Je mi 21 let, studuji v současné době na ČVUT (právě končím 2.rok) a zároveň také na VŠE ( končím 1. rok ). Mluvím plynule anglicky, učím se Španělsky, německy, začínám s ruštinou. Na ČVUT jsem se hlásil už s tím, že bych rád skrze školu vycestoval do zahraničí (USA vždy dominovala), protože na této škole je to opravdu velice jednoduché (zájem jenom o málo převyšuje nabídku). Po pročtení zpráv ze studií ze mě ale opadlo nadšení. To co jsem viděl v maturitním ročníku jako úžasné (párty, hromada volného času, "jednoduchý průchod"...) mě v současné situaci nijak neuspokojuje. Na VŠE jsem se přihlásil z důvodů nedostatečného vytížení na ČVUT, a také abych si rozšířil obzory směrem pryč z techniky do ekonomie. Tento krok zatím považuji za velice dobrý, studium na obou školách mi dává mnohé, i když mnohé bere (hlavně čas, co si budeme povídat). Přes to všechno ve mě neutuchá touha vydat se "za hranice všedních dní", nicméně v mých očích klesá atraktivita universit nabízených přímo školou (v rámci bilaterálních dohod). Začal jsem se proto zajímat o studium na "prestižnějších" školách, protože si myslím, že by jejich přínos byl zcela zásadní (a navíc bych nevypadnul z poměrně svižného tempa "aktivit", které mám teď nastavené.
Tady tedy následuje můj dotaz. Je pro čecha vůbec možné, dostat se třeba na MIT (budeme li se bavit o technickém vzdělání), případně na Columbia university/Yale/Harvard v případě humanitních oborů (ideálně ekonomie)? Pokud ano, jaké jsou podmínky? Školné je také docela zásadní faktor, je možné získat nějaké stipendium? Pokud ano, za jakých podmínek? A je možné vycestovat třeba pouze na rok/semestr, nebo je potřeba pro získání nějakého osvědčení odstudovat celé 4 roky? Děkuji za odpovědi, doufám, že alespoň někdo bude vědět alespoň nějaký bod :) Mějte se, s pozdravem Martin

Hanita
Příspěvky: 25
Registrován: 23 úno 2009, 22:45
Bydliště: Boston, Praha

Re: Studium na "prestižní" univerzitě v USA

17 kvě 2010, 19:48

Uricte je mozne aby se Cech dostal na MIT/Harvard/Yale atd... Je potreba, abys byl nejakym zpusobem 'zajimavy' a ukazal jim svoje leadership skills a vseobecnou vyjimecnost mezi svymi vrstevniky. Takovych faktoru je spoustav - jake mas pracovni zkusenosti? vyhral jsi nebo ucastnil ses nekdy nejake souteze, sportovni akce, olympiady v nejakem predmetu? mas nejaky zajimavy konicek? venujes se nejake aktivite hodne let? hudba, umeni, atd? byl jsi nekdy v nejake vedouci pozici? letni tabor, skaut, nejaky klub? poradal jsi nejakou akci? atd atd atd... je potreba se prodat, udelat ze sebe superstar. Americani se v tomhle nedrzi zpatky takze je potreba odhodit veskerou skromnost a proste se predvest.

Musel bys taky udelat testy - SAT, SAT II a Toefl. I kdyz na tomhle spousta lidi vidi velkou prekazku, pravda je ze tyhle testy jsou to nejlehci ze vseho.

Titul z dane skoly dostanes, kdyz na ni udelas aspon 2 roky. Otazka je, jestli bys chtel zacit uplne od zacatku, nebo se pokusit ziskat kredity za to cos uz absolvoval na CVUT a VSE. To bys musel usmlouvat se studijnim poradcem dane skoly a CVUT/VSE by ti k tomu musely poskytnout podklady, ale verim ze by to slo a zkratilo by ti to potrebnou delku studia v USA klidne i na ty 2 roky. Jinak bys tam musel byt 4 roky a ucit se vsechno od zakladu.

Nevim jak konkretne resi stipendia a skolne pro mezinarodni studenty univerzity ktere zminujes. Pokud nabizi moznost prispevku i pro mezinarodni studenty, mohl bys dostat financial aid podle toho jak vyhodnoti situaci tvoji rodiny. Jinymi slovy ti doplati to, na to nemas. Nebo muzes dostat scholarship - musis se o nej prihlasit, cili napsat vetsinou nejakou essay a zase se v ni predvist tak abys zaujal.

fulbright
Příspěvky: 128
Registrován: 25 dub 2008, 14:13
Bydliště: Táboritská 23, 130 87 Praha 3
Kontaktovat uživatele: ICQ WWW

Re: Studium na "prestižní" univerzitě v USA

18 kvě 2010, 17:18

Hodně dotazů :) Jde o několik věcí.

1) Musíš se rozhodnout, zda chceš zahodit dosavadní studium tady (uznají ti maximálně dva roky, ale šance na uznání většiny předmětů je malá, takže bys nejspíš ztratil víc, nejsem takový optimista jako Hanita) a prakticky začít znovu v USA. Druhou a podle mého lepší možností je už dokončit bakaláře s výbornými výsledky tady (nakonec ti zbývá už jen rok) a do USA se hlásit na navazující magisterské nebo doktorské studium.

2) Jestli máš šanci nebo ne? To jako dotaz, zda máš šanci vyhrát olympiádu :) Záleží hlavně na tobě, tvém studijním i mimostudijním profilu, talentu, dosavadní práci, výsledcích. A funguje to systémem "něco za něco". Dobrá, chceš vysoce kvalitní školu, ale jsi schopen jí nabídnou vysokou akademickou a odbornou kvalitu a zajímavou osobnost (jak píše Hanita)? Pokud jde o statistiky, v USA i na těch nejvýběrovějších školách Češi studují. Ale museli si to něčím zasloužit a odpracovat. Ty třeba vůbec nepíšeš, jaké máš známky, což je velmi podstaná položka profilu uchazeče a jedna z věcí, na kterou školy dost hledí.

3) V USA jsou tisíce škol a stovky z nich jsou kvalitní, desítky z nich nabízí slušná stipendia i zahraničním studentům. V USA nejsou kvalitní jen MIT nebo Yale nebo Harvard, ty jsou jen globálně nejznámější, ale to neznamená, že pro tebe nebude lepší jiná škola, kde navíc budeš mít více šancí, protože kolem nich nepanuje taková nesmyslná "mánie", která vede pouze k extrémní selektivitě. Navíc bys tam mohl mít problémy, pokud bys tam chtěl přecházet (transferovat). Nebuď líný a nehlas se pouze na školy, které znáš už teď, nejspíš z českých novin. To není dobrý přístup, nevyplácí se to takto dělat a určitě to není hodné chytrého studenta. Chytrý student si vždy udělá patřičný průzkum škol, což by měl být jeden z prvních kroků, a najde si školy, které nejlépe odpovídají jeho profilu - tedy předpokladům a vlastním preferencím. Samozřejmě těch škol je většinou více, doporučuje se udělat si jakési portfolio škol, kde některé jsou "challenge", pak "fit" a pak "safe option".

4) Stipendia je nutné hledat primárně na samotných školách. Pro navazují studia lze žádat o vládní stipendium Fulbrightova programu, viz http://www.fulbright.cz/fulbrightova-st ... ndex.shtml. Spíše pouze doplňkově lze žádat u soukromých českých nadací, viz http://www.fulbright.cz/odkazy.shtml#stipendia. Světlou výjimkou je snad nová Nadace Zdeňka Bakaly, která je dost štědrá, ale opět velmi výběrová.

5) Během studia můžeš vyjet, ale ideální je to přes dohody školy (ČVUT je v tomhle hodně aktivní).

Asi jsem nezodpověděl všechno, ale to by nejspíš zabralo dalších několik stran. VELMI doporučuji ti přijít k nám na osobní konzultaci, viz http://www.fulbright.cz/o-nas/kontakt.shtml. Tvé dotazy jsou ale velmi časté, takže spoustu odpovědí, např. na to, jak konkrétně postupovat, najdeš už teď na webu, např. na naší stránce http://www.fulbright.cz/studium-v-usa/index.shtml a souvisejících podstránkách.

Jakub Tesař
Studijní poradce Fulbrightovy komise
EducationUSA - Your Guide to U.S. Higher Education: EducationUSA.state.gov
Komise J. W. Fulbrighta, http://www.fulbright.cz

2222
Příspěvky: 3
Registrován: 15 črc 2010, 12:15

Re: Studium na "prestižní" univerzitě v USA

15 črc 2010, 12:43

dobrý den
Mám dotaz ohledně studia medicíny v usa.
kdybych zde v česku studoval bakaláře můžu potom jít na medicínu do usa.

předem děkuji za odpověď

fulbright
Příspěvky: 128
Registrován: 25 dub 2008, 14:13
Bydliště: Táboritská 23, 130 87 Praha 3
Kontaktovat uživatele: ICQ WWW

Re: Studium na "prestižní" univerzitě v USA

19 črc 2010, 13:18

Americké lékařské fakulty berou zahraniční studenty jen málo. Některé je neberou vůbec, některé berou jen ty, co mají bakaláře z USA. Ale najdeš i školy, které by Tě mohli vzít i s českým bakalářem, takže záleží na konkrétní škole a je třeba hledat a zjišťovat informace u konkrétních institucí.

Hodně ale také závisí na tom, v jakém oboru by bakalář byl a jaké předměty bys měl odstudovány. Důraz na obsah bakalářského studia, kdy by uchazeč o studium medicíny měl mít odstudované určité předměty připravující jej na studium lékařství, se ostatně týká i amerických studentů.

Když jsem zadal do Google "medical schools accepting international students", tak mě to odkázalo např. na http://www2.fiu.edu/~preprofc/Internati ... licies.htm, nebo třeba http://www.yale.edu/career/students/gra ... tlapps.pdf. Tam nějaké seznamy jsou.
EducationUSA - Your Guide to U.S. Higher Education: EducationUSA.state.gov
Komise J. W. Fulbrighta, http://www.fulbright.cz

2222
Příspěvky: 3
Registrován: 15 črc 2010, 12:15

Re: Studium na "prestižní" univerzitě v USA

19 črc 2010, 17:14

Děkuji za odpověd.
Studuje v usa aspoň někdo z česka medicínu.

Michael
Příspěvky: 18
Registrován: 23 pro 2008, 13:46

Re: Studium na "prestižní" univerzitě v USA

20 črc 2010, 22:20

Pochybuju, protože mi to přijde jako naprostá blbost. V Čechách vystuduješ medicínu za 6 let. V US musíš nejdřív 4-letýho bakaláře (kde možná seženeš stýpko) a potom další 4 roky na medicín (kde nedostaneš nejspíš ani korunu, to bys musel být génius a mít neuvěřitelný štěstí...). V US je běžné, že kdo vyleze z medicíny má na krku dluh někde mez 100-200 tisíci dolary...

fulbright
Příspěvky: 128
Registrován: 25 dub 2008, 14:13
Bydliště: Táboritská 23, 130 87 Praha 3
Kontaktovat uživatele: ICQ WWW

Re: Studium na "prestižní" univerzitě v USA

21 črc 2010, 13:31

Většina českých studentů, kteří mají zájem o medicínu, to nakonec dělá tak, že vystuduje lékařskou fakultu v ČR (za zmíněných 6 let) a teprve pak jde do USA na navazující praktickou část. Ono nakonec ani u nás se lékařem nestanete po ukončení školy, ale až po získání praxe.

Během posledních let studia je nutné složit zkoušky USMLE Step 1 a Step 2 a pak se v USA ucházet o postgraduální klinickou praxi tzv. residency, která je nutná k získání lékařské licence. Více o o USMLE a residency na http://www.fulbright.cz/testy/usmle.shtml.

Je to cesta náročná, jak časově (zkoušky USMLE jsou velmi těžké a je třeba se na ně dlouho chystat), tak finančně (zkoušky jsou drahé, praktická část se skládá v USA, něco stojí i kvalitní příprava), ale pořád to vyjde levněji než jít studovat medicínu do USA.
EducationUSA - Your Guide to U.S. Higher Education: EducationUSA.state.gov
Komise J. W. Fulbrighta, http://www.fulbright.cz

Zpět na „Studium na vysoké škole“