Johanka
Příspěvky: 6
Registrován: 12 říj 2009, 23:02

Studium university v USA jen na rok

05 lis 2009, 00:26

Dobrý den,

bohužel, i když můj sen byl studovat rok na střední škole v USA, tak to bohužel nevyšlo. Teď mi je 20, takže už to nejde, i když upřímně mohu říci, že mě by to vůbec nevadilo a klidně bych byla mezi těma sedmnáctiletejma v posledním ročníku :-)), prostě mě střední školy v USA celkem lákají ze zvědavosti.

Teďale studuji 1. rokem Karlovu univerzitu v Praze. Bohužel, vzhledem k tomu, že je už listopad, tak už opět nestíhám nějaké přihlášky na USA univerzity, ani má AJ není tak dobrá. Takže jsem přemýšlela o tom, že bych 1 rok studium na Karlově univerzitě přerušila a studovala alespoň dva semestry v USA. Moje fakulta sice nabízí nějaké programy v USA, ale většinou to je třeba jen pro dva naprosto nejvíce výběrové studenty.

Na co se tedy vlastně chci zeptat?
1) Pokud nechci studovat univerzitu v USA celou, je u nich běžné, že k nim někdo přijede třeba jen na dva semestry?
2) Pokud chci jen omezenou dobu v USA na univerzitě, také musím dělat SAT a podobné testy, nebo stačí jen např. TOEFL?
3) Pokud tam chci pouze na dva semestry, mám větší možnost se tam dostat?
4) Pokud tam chci pouze na dva semestry, mám možnost studovat na nějaké prestižnější univerzitě typu Yale? Jde mi o to, jestli je to prostě možné, když tam nechci studovat celý bakalářský obor. Měla bych mít tedy větší šanci, ne? Přece jen jde o to stejné jako je třeba Erasmus atp., chci se tam jen podívat, studovat tam určitou dobu, doufám, že mě chápete. Děkuji

Michael
Příspěvky: 18
Registrován: 23 pro 2008, 13:46

Re: Studium university v USA jen na rok

05 lis 2009, 16:40

Podle toho co vim, tak bys mela jit pres univerzitu. Videl jsem Karlovku na seznamu spolupracujicich skol u nekolika americkych univerzit, takze ta moznost tu urcite je.
Je sice mozne prestoupit na americkou skolu, ale pochybuju ze je to mozne jen tak na rok.

Hanita
Příspěvky: 25
Registrován: 23 úno 2009, 22:45
Bydliště: Boston, Praha

Re: Studium university v USA jen na rok

18 lis 2009, 02:43

Poradila bych ti zkusit jet na nejakou univerzitu na leto - prihlaska je jednoducha a ne nijak vyberova.

Viz. napr. letni program pro mezinarodni vysokoskolaky na moji skole: http://www.bu.edu/summer/international-students.shtml

fulbright
Příspěvky: 128
Registrován: 25 dub 2008, 14:13
Bydliště: Táboritská 23, 130 87 Praha 3
Kontaktovat uživatele: ICQ WWW

Re: Studium university v USA jen na rok

20 lis 2009, 11:52

Pokud jsi na Karlovce, pak bych doporučoval zajít na zahraniční odbor (fakultní i rektorátní) nebo Informačně-poradenského centra v Celetné a zjistit, jestli nemůžeš vyjet přes univerzitní dohody, tak jak doporučuje Michael. Má to tu výhodu, že se může jednat o výměnu a nemusíš pak platit v USA školné. Karlovka prostě místo Tebe přijme pár Američanů z té školy. Budeš si muset ale platit asi letenku a životní náklady. Obvykle také jezdí spiše starší studenti, určitě ne prváci a možná ani druháci. Ale to Ti řeknou přesněji na UK.

1) Pokud nechci studovat univerzitu v USA celou, je u nich běžné, že k nim někdo přijede třeba jen na dva semestry?

Dá se to domluvit, ale nedá se počítat s nějakou finanční podporou. Tu mají americké školy pro své studenty. Ale na UK existuje Fond mobility, kde tzv. freemovers mají možnost požádat o podporu. Některé americké školy, třeba právě zmiňovaná BU, mají i speciálně nachystané programy pro "visiting students". Zase, lepší je, pokud je to škola, se kterou má domovská česká škola dohodu, protože pak je to domlouvání hostování snažší.

2) Pokud chci jen omezenou dobu v USA na univerzitě, také musím dělat SAT a podobné testy, nebo stačí jen např. TOEFL?

SAT je zkouška přijímací, takže pokud jedeš jenom na "hostování", tak ji nepotřebuješ. Co se týká TOEFL, to záleží. Škola jej může chtít (potřebuje si ověřit, že budeš jazykově fungovat), ale nemusí, např. pokud pojedeš v rámci výměny, pak si např. UK může ověřovat znalost jiným způsobem, třeba pohovorem.

3) Pokud tam chci pouze na dva semestry, mám větší možnost se tam dostat?

Pokud to škola umožňí nebo dokonce speciální program, tak možná i ano. Protože to je pro ni způsob, jak si vydělat peníze.

4) Pokud tam chci pouze na dva semestry, mám možnost studovat na nějaké prestižnější univerzitě typu Yale? Jde mi o to, jestli je to prostě možné, když tam nechci studovat celý bakalářský obor. Měla bych mít tedy větší šanci, ne? Přece jen jde o to stejné jako je třeba Erasmus atp., chci se tam jen podívat, studovat tam určitou dobu, doufám, že mě chápete.

Erasmus je pouze pro Evropu. Pro USA žádné Erasmácké výměny neexistují. Každá americká škola to má jinak, takže doporučuji vybrat si školy a napsat na Admission Office s prosbou o informace o možnosti krátkodobého hostování. Ale připrav si hodně peněz, stipendium pro Tebe určitě mít nebudou, to si šetří na to, aby přitáhli kvalitní studenti do svého programu na celé studium. A školné, např. na Yale je hooodně vysoké. Stovky tisíc korun za rok.
EducationUSA - Your Guide to U.S. Higher Education: EducationUSA.state.gov
Komise J. W. Fulbrighta, http://www.fulbright.cz

Artinka
Příspěvky: 3
Registrován: 02 bře 2010, 01:48

Re: Studium university v USA jen na rok

02 bře 2010, 02:00

Pravděpodobně již dotaz není aktuální, ale přesto... existuje spoustu programů, kam je možno jet pouze na jeden semestr (a to včetně nejprestižnějších univerzit). Přijímací nároky většinou nebývají vysoké, obvykle jen nějaké minimální GPA z univerzity, kterou teď studujete, a slušné TOEFL skóre (občas pro mezinárodní studenty jsou uznávané i Cambridge zkoužky - hlavně CAE & CPE). Většina univerzit nabízí možnost studia během letních semestrů (Harvard Summer School, Berkeley Summer Sessions...), ale jsou i univerzity, kde můžete získat transferovatelný kredit z normálních kurzů během školního roku (třeba na UCSD, jmenuje se to University & Professional Studies Program). Přijímací řízení pro krátkodobé studium opravdu není problém. Jedinou potíží, jak již tady bylo zmíněno, může být finanční stránka...

LadyEfka
Příspěvky: 2
Registrován: 20 říj 2010, 18:57

Re: Studium university v USA jen na rok

20 říj 2010, 19:09

Dobrý den,
chtěla bych něco podobného jako autorka prvního příspěvku. Jenom s tím rozdílem, že studuji universitu s poněkud menším jménem, a to Univerzitu Palackého.
Nechci se opakovat, ale v podstatě mi jde o to, že nevím, kde vlastně začít, s jakým minimálním předstihem a také jsem určitě nenašla všechny možnosti. Jelikož jsem už ale všemožným hledáním strávila docela dost času a výsledkem jsem nejsem úplně jistá, chtěla bych Vás poprosit o pomoc.

O prázdninách jsem USA navštívila a měla jsem možnost vidět i jednu z colleges v Minnesotě. Moc se mi tam líbilo a škola dokonce nabízí i podobný program jako studuji v ČR. Je šance vyhnout se všem agenturám a oslovit přímo školu? Co v takovém případě zaslat? I když se mi podaří získat nějaké stipendium či jinou formu finanční pomoci, kolik mě to bude celkem asi tak stát?

Pak jsem taky zahlédla něco o studiu během letního semestru. Je možné získat finanční podporu i na tuto formu studia a jedná se skutečně jen studium v době letních prázdnin?

Moc děkuji za Váš čas, jakákoliv rada mi moc pomůže. Ještě jednou děkuji.

fulbright
Příspěvky: 128
Registrován: 25 dub 2008, 14:13
Bydliště: Táboritská 23, 130 87 Praha 3
Kontaktovat uživatele: ICQ WWW

Re: Studium university v USA jen na rok

24 říj 2010, 16:30

V podstatě vše bylo řečeno výše, stačí si to pročíst.

Ale pokud jste na UP, pak máte jednu unikátní a výjimečnou možnost a tou je Merrillovo stipendium, což je program pouze pro studenty UP. Víc na http://www.upol.cz/fakulty/zarizeni-a-s ... v-program/ a rektorátním zahraničním oddělení. Nebudete mít sice moc na výběr, co se týká škol, protože do programu je zapojeno pouze několika málo americkými univerzitami, ale zato štědré financování.

Merrillův program je jedinečná šance a doporučuji se o něj zajímat.
EducationUSA - Your Guide to U.S. Higher Education: EducationUSA.state.gov
Komise J. W. Fulbrighta, http://www.fulbright.cz

Zpět na „Studium na vysoké škole“