Ahoj,
Já jsem letos v prváku a hlásím se na internátní školu v americe (tzv. boarding school). Máš tady o tom spousty článků, tak se koukni.
Jinak ve zkratce...Máš spoustu času, což je dobře, takže letos se zaměř na mimoškolní aktivity. Jestli jsi dobrej v nějakym sportu nebo umění, tak je to super, to oni hledaj. Taky si zkus sehnat dobrovolničení - já třeba jednu hodinu týdně doučuju kluka v dětskym domově matiku. Taky se snaž mít dobrý známky na vysvědčení. Najdi si školy na
www.boardingschoolreview.com a na
www.petersons.com. Zadej tam ty nejdůležitější kritéria co bys chtěl na škole (místo, zaměření, náboženskáXnenáboženská atd.) Někdy v září těm školám napiš e-mail. Řekni jim něco o sobě, trochu se i vychval
a zeptej se jestli by ti jako zahraničnímu studentovi mohli dát stipendium. Napiš jim kolik tak přibližně máte příjem a kolik si teda přibližně můžeš dovolit. Ty školy co ti odpoví kladně si pořádně projdi a postupně vyber ty, co se ti líbí nejvíc. Zeptej se jich taky, jaký testy po tobě budou chtít - SSAT rovnou zavrhni, pokud máš normální angličtinu tak je neuděláš. Ale dost škol chce jenom SLEP nebo TOEFL. SLEP test neni nijak moc těžkej, já ho měla na skoro 90%. Nakonec si vyber třeba tak 3 školy, kam se přihlásíš. S těma zůstaň v kontaktu a vyplňuj přihlášky. Ty zahrnujou i esej v angličtině, doporučující dopisy od učitelů atd. Asi po tobě budou chtít i pohovor přes Skype nebo telefon. Nakonec vyplníš i žádost o finanční pomoc. Většina škol má uzávěrky přihlášek začátkem února.
Na tvoje otázky:
V česku už budeš mít povinou školní docházku za sebou, takže je to v pohodě. Přihlášku ti oni buď pošlou nebo si jí stáhneš na jejich stránkách.
Na prázdniny i na Vánoce samozřejmě odletět můžeš.
Angličtinu po tobě nebudou chtít tak skvělou. Je tam spousta studentů z Asie, který uměj anglicky určitě míň než ty
. Musíš ale složit ten test angličtiny, to po tobě budou chtít asi všichni. Když už tam budeš tak se anglicky naučíš, to neni problém a to i ty školy věděj. Co jsem slyšela tak po pár měsících už s angličtinou nemáš problém a do roka začneš myslet v angličtině.
Tak hodně štěstí
Dyžtak se mě klidně na něco zeptej.