Na pripravu na SAT jsem si koupila tu tlustou modrou knihu od College Board (mam pocit ze se jmenuje The Official SAT Handbook - je to proste ta klasicka zakladni co ma kazdej
). Trosku se studem musim priznat ze jsem tu pripravu hodne odflakla
Napoprve jsem SAT delala s temer nulovou pripravou, vlastne jsem ani poradne nevedela jaky sekce ocekavat a bylo to hned rano po Halloweenu kdy jsem se pozde v noci vratila ze Salemu a spala asi 4 hodiny...
Ale vysledek me velmi mile prekvapil, critical reading 690
Jenom matika se mi nepovedla (asi jen 630), protoze jsem mela trochu problem s nekterymi matematickymi pojmy v anglictine, samozrejme v cestine bych ty priklady asi chapala, ale zradila me slovni zasoba
Na druhy termin SAT jsem se teda zkusila pripravit o neco lip. Cetla jsem si tak nejak co se v te knize pise o jednotlivych sekcich a co je dobry vedet. Planovala jsem udelat vsech 7 practice testu co tam je, ale byla jsem lina a udelala jsem asi jenom 1 a pul...
Jeste jsem si procetla knizku How to improve your SAT essay in 3 minutes a day, no ale moc velky ucinek to nemelo. S tim critical readingem je tezky pohnout, zalezi to na tom jakou mas slovni zasobu a 'cit' pro anglictinu. Ja jsem treba mela tu vyhodu, ze ctu hodne knizek v anglictine a tak mam pomerne slusnou zasobu tech typickych 'SAT slovicek'. Jinak delanim cvicnych testu si v critical reading urcite taky hodne pomuzes a existuji i knizky se seznamy nejcasteji testovanych slovicek - ale posud sam jak velky ucinek bude mit biflovani se slovicek z takovyhle knizky, ja jsem se dostala na druhou stranku a znudila jsem se tak, ze knizka skoncila na dne supliku
Takze abych to shrnula, lepsi metoda nez sprtani nejakych slovicek pomuze delat si testy a cist knizky. A taky si zkus poridit nejaky notysek nebo karticky kam si budes vypisovat slovicka, ktery jsou pro tebe novy a cas od casu si to projit. Je to mnohem lepsi nez ty zminovany knizky - takhle si stavis vlastni seznam slovicek delany tobe na miru
Ja jsem si tu matiku pak jeste vylepsila na 750 a v souctu jsem mela skore nad 2000 takze spokojenost
Co se tyce TOEFLu, je nesmirne dulezity naucit se tu formu toho testu. Jaky typy otazek ocekavat, jaky typy odpovedi hledat. Tohle je mnohem dulezitejsi nez opakovat si nejakou gramatiku. Doporucuju knizky od vydavatelstvi Delta nebo Barron's (pokud zijes v CR tak asi bude potreba objednat online...).
Ted me jeste napada, ze pokud se na univerzitu budes chtit dostat pres sport, je dobry zkontaktovat primo trenera, protoze oni taky rozhoduji koho si do tech tymu vyberou.
Jestli bych ti mohla poradit nejakou skolu s dobrym hokejovym zazemim, tak zkus BU nebo BC (ale tam musis mit i SAT II nebo ACT). Ale urcite by pro tebe mohla byt zajimava Northeastern, kde je hokej nesmirne popularni a zahranicni studenti nemusi delat SAT