Čabas!
Tak já si myslím, že hlavní přínos je určitě zlepšení daného jazyka. Pro studium na vysoké škole to může být opravdu užitečné a po výšce ještě víc. Jsem si jist, že v zahraničí se jazyk naučíte za rok lépe než v ČR za x (toto číslo určitě závisí na kvalitě vyučujícího, na vás a samozřejmě také na školním zázemí - vybavení školy atd.) let!
Dalším velmi užitečným přínosem bych viděl osvojení kultury (enkulturace - před 2 měsíci jsme se to učili, tak musím zamachrovat
). USA sice nemá tak velkou historii (z pohledu evropanů), jako např. náše milovaná vlast, avšak tím, že v USA žije čím dál tím víc přistěhovalců (domorodců je minimum) se mísí kultury a je možnost nahlédnout do tolika jiných a mnohokrát velmi odlišných a zajímavých kultur - nikde jinde tohle nenajdete a proto věřím, že je tím naprosto vynahrazena jejich krátká historie.
Pak bych řekl, že jistě osamostatnění a získání nových zkušeností a možná i kontaktů pro vaše další "školní i poškolní" působení (vš).
Zápory by mohly být např. dočasná ztráta kontaktu s milovanými; někdy vám v ČR neuznají ročník a musíte opakovat a dál mě nic nenapadá (určitě je toho víc, ale teď mě fakt nic nechce trknout).
A to je tak vše
. Co vy na to?
P.S. Psal jsem to ve spěchu tak se omlouvám za pravopisné nebo gramatické chyby
.